As Oy Kannelkartano, Lappeenranta – Innovatiivinen sisäilmaremontti

Lappenrannassa sijaitseva vaalea kerrostalo kesäisessä auringonpaisteessa. Talon edessä on muutama auto parkissa ja pari isohkoa, vihreälehtistä puuta.

Sisäilmanlaaturemontti

As Oy Kannelkartano Lappeenrannassa sopii hyvin tyyppiesimerkiksi kohteesta, jonka sisäilmanlaaturemontti aiheuttaa suuria haasteita kaikille projektiin osallistuville. Elementtirakenteisessa vuonna 1980 valmistuneessa kerrostalossa on 40 huoneistoa. Huoneistoissa on toimiva poistoilmakanavisto, mutta ei tilavarausta paluukanaviston rakentamiseksi. Näissä kohteissahan korvausilmareitteinä asuntoihin toimivat kesäisin ikkunat ja parvekkeen oviaukot, mutta lämmityskaudella korvausilmaa virtaa postiluukuista sekä pahimmillaan viemäreistä.

Lappeenrantalaisen LVI suunnittelutoimisto A Niemi Engineering Oy:n suunnittelija Matti Jaaranen sai vuoden 2012 alkupuolella tehtäväksi tutkia markkinoilla olevia vaihtoehtoja As Oy Kannelkartanon sisäilmanlaadun
parantamiseksi. ”Koska kohteessa oli jo valmiiksi toimiva poistoilmanvaihto, keskityin miettimään ratkaisua riittävän tuloilmamäärän tuottamiseksi huoneistoihin hallitusti”, Matti Jaaranen kertoo. Asiakkaan toiveena oli myös löytää ratkaisu, jossa minimoitaisiin, tai jopa vältyttäisiin rakennuksen julkisivuun tehtäviltä läpivienneiltä.

Mobair 2030 -tuloilmalaite

Kohteessa päädyttiin kiertoilmalla lämmittävään mobair 2030-tuloilmalaitteeseen, jotta korvausilmaa saadaan vedottomasti ja ennen kaikkea riittävästi myös lämmityskauden ajan.

Asennuksessa hyödynnettiin ensi-sijaisesti olemassa olevia tuuletus-ikkunoiden luukkuja, joihin tuloilmalaitteet asennettiin. Osa laitteista myös kanavoitiin parvekkeen kautta. Kohteen kesällä 2013 urakoineen I-Huolto Asennus Oy:n toimitusjohtaja

Jari Kauppisen mukaan laitteiden innovatiivisella sijoittamisella saavutettiin merkittävää säästöä sekä asennusajassa että kustannuksissa.

As Oy Kannelkartanon hallituksen puheenjohtajan Anne Urpalaisen mukaan sisäilmaremontti Mobair-laittein oli asukkaan kannalta toteutukseltaan nopea.
”Ensimmäinen lämmityskausi on tosin vielä kokematta, mutta jos lupaukset vedottomasta korvausilmasta täyttyvät, on Mobair-remontti kiitettävän vaivaton saavutettuihin etuihin nähden”, toteaa Anne.

Valkoinen Mobair-korvausilmalaite, maahantuoja Scanoffice Oy, on asennettu ikkunan viereen, oikealla vaaleanvihreä verho vaalein kuvioin

Sujuva ja selkeä asennus luo luottamusen

Tekninen isännöitsijä Petri Laukkanen Lappeenrannan Ykkös-Isännöinnistä (kuvassa oikealla) ja kohteen LVI- suunnittelusta vastannut Matti Jaaranen tarkistamassa asennusta.

Petrin mukaan isännöinnin merkittävä työllistäjä lämmityskaudella onkin korvausilman aiheuttama vedontunne. Pitkällä tähtäimellä myös kosteusrasitus voi tehdä tuhojaan, kun sisäilma ei vaihdu riittävästi.

Mobair-korvausilmalaite vaalealla seinällä ja kuvassa etualalla tyytyväiset asentajat: silmälasipäinen mies ruskeasävyisessä ruutupaidassa ja mies turkoosissa paidassa.

Ilmanvaihtolaitteet

Mitsubishi Electric Lossnay- sekä Mobair-ilmanvaihtolaitteet tekevät työ- tai asuintiloista raikkaat ja parantavat sisäilman laatua.

Valikko