Kesämökki, Jänijärvi Forssa

Jänijärvellä Forssassa sijaitseva kesämökki, joka on tehty tummanruskeista hirsistä. Katto ja ikkunapielet ovat tummanvihreät. Maisema on talvinen, maassa vähän lunta.

Eroon kesämökin tunkkaisesta hajusta

Kesämökeillä on usein olematon ilmanvaihto. Tunkkainen, kostean kellarimainen ilma, ns. mökin haju, jota mikrobikasvusto tehokkaasti ruokkii, toivottaa tulijan tervetulleeksi monella suomalaisella kesämökillä.

Forssan seudulla sijaitseva Jänijärvi on kuin keidas keskellä suomalaista maalaismaisemaa. Rauhaa ei häiritse edes moottoriveneiden pärinä, sillä järvi on rauhoitettu vain soutuveneille, kanooteille tai sähkömoottoreilla käyville veneille.

Jänijärven rannalla sijaitsee vuonna 1987 rakennettu komea Honkarakenteen hirsimökki. Rakennuksessa on 92m2, väljät oleskelutilat sekä pari pientä makuuhuonetta.

Hirsimökki vaihtoi omistajaa vuonna 2011 ja yrityksen edustustiloina toiminut rakennus sai uutta elämää. Uudet omistajat pääsivät maalle hektisen työviikon päätteeksi ja lempeät löylyt rantasaunassa veivät ajatukset helposti pois arjesta.

Murhetta aiheutti kuitenkin tunkkainen haju, joka oli vastassa aina mökille tultaessa. Syyssateiden alettua huoneilmaan pesiytyi epämiellyttävä kellarimainen haju ja hirsihuvilan uudet asukkaat saivat jo oireitakin: limakalvojen ärtymistä ja päänsärkyä.

Asiantuntija kävi paikalla tutkimassa ongelmaa ja kartoituksen tuloksena havaittiin, että kesäasunnossa ei ollut minkäänlaista ilmanvaihtoa, vaan ilma seisoi paikallaan. Rossipohja oli myös hieman kostea. Koska hallittua korvausilmaa ei ollut saatavilla, veti rakennus tulevaa ilmaa lattiarakenteiden kautta sisätiloihin.

Helppo ja edullinen ratkaisu

Ratkaisu sisäongelmaan saavutettiin Mitsubishi Electric VL-100 huonekohtaisella ilmanvaihtolaitteella. Mökin suurimman tilan, tupakeittiön seinälle, katon rajaan asennettu laite ryhtyi välittömästi vaihtamaan tunkkaista ilmaa.

Energiapihissä laitteessa on lämmönvaihdin, jolla se lämmittää sisään tulevan ilman lämpimällä poistoilmalla. Lämmönvaihtimen teho on jopa 75%, joten laite ei tarvitse erillistä tuloilman lämmitintä.

Pienempien huoneiden tuloilma järjestettiin kotimaisilla lämmittävillä Mobairin tuloilmaventtiileillä. Näillä saadaan jatkuvasti raikasta korvausilmaa sisätiloihin, lämpimänä ja vedottomasti.

“Ratkaisu löytyi hämmästyttävän nopeasti, tehokkaasti ja edullisestikin. Asennetut laitteet toivat juuri toivomamme lopputuloksen ja sisäilman laatu on nyt merkittävästi parantunut. Laitteiden asennuksen jälkeen tuntuu, kuin astelisi uuteen kesäasuntoon”, toteaa omistaja tyytyväisenä.

Ilmanvaihtolaitteet

Mitsubishi Electric Lossnay- sekä Mobair-ilmanvaihtolaitteet tekevät työ- tai asuintiloista raikkaat ja parantavat sisäilman laatua.

Valikko