Kaarisillan yhtenäiskoulu

Porissa sijaitseva, pitkä, punaiilinen koulurakennus, jossa rivi ikkunoita kahdessa kerroksessa, etualalla vihreää nurmikkoa ja kolme tyhjää lipputankoa
Alla on esimerkki vuosien takaa kohteestamme, jossa Mobair-korvausilmalaitteilla parannettiin sisäilman laatua elinkaarensa loppupuolella olevassa kiinteistössä. Mobair 2080 (2075) -korvausilmalaite/-sisäilmanpuhdistin asennetaan nykyisin useimmiten koneellisen tulo-/poistoilmanvaihdon rinnalle tasaamaan paine-eroa. Näin haitallisia rakennevuotoja, jotka kuljettavat rakenteiden/maaperän toksiinit sisäilmaan, ei pääse muodostumaan.

Lisäaikaa koululle Porissa

Porissa 1986 käyttöön otetun Kaarisillan yhtenäiskoulussa on ollut laaja-alaista sisäilmaoireilua ikkunoiden vaihdon jälkeen. Koulun ilmanvaihtoratkaisu on koneellinen poistoilma, eikä korvausilman saannista ole ikkunavaihtojen yhteydessä huolehdittu. Tällöin osa korvausilmasta tulee rakenteiden läpi.

Huonokuntoinen koulurakennus on jo päätetty purkaa ja rakentaa tilalle uusi nykyisen koulun viereen. Uusi rakennus valmistui vuonna 2016.

Porin kaupungin LVI-Insinöörin ja sisäilmatyöryhmän puheenjohtajan Jouni Lehtisen mukaan kosteusvaurioista johtuvaa sisäilmaoireilua on pyritty estämään rakenteita tiivistämällä ja alapohjaa alipaineistamalla. Tehdyt toimenpiteet eivät olleet riittävät. Syyslukukauden 2014 alkaessa tilanne muuttui niin pahaksi, että lisää työkaluja tarvittiin tai väistötiloihin siirtyminen olisi edessä.

Mobair 2075 -korvausilmalaitteet

Yhteisessä neuvonpidossa Scanofficen paikallisen jälleenmyyjän, Porin Putkirakentajien, kanssa päädyttiin huolehtimaan hallitun korvausilman saamisesta. Näin alipaineen vähentyessä myös mikrobeja levittävät vuotoilmamäärät vähenevät.

Välittömästi päätöksen jälkeen tehtiin malliluokka, johon asennettiin kotimaiset kiertoilmalla ja vastuksella lämmittävät sekä suodattavat Mobair 2075 -korvausilmalaitteet. Samassa yhteydessä rakenteille tehtiin lisätiivistyksiä ja alapohjan alipaineistusta parannettiin. Malliluokasta säädettiin ilmamäärät ja mitattiin painesuhteet. Toimenpiteiden tehokkuus varmennettiin savukokeiden avulla. Ratkaisu todettiin toimivaksi, ja päätös Mobair-korvausilmalaitteiden asentamisesta kaikkiin työskentelytiloihin oli helppo tehdä.

Koulun rehtori Johanna Siitarin mukaan Mobair-laitteiden asennus sujui nopeasti, muutamassa viikossa, ja parannus viihtyvyyteen oli välitön. ”Nyt kun Mobairit ovat olleet käytössä kaksi viikkoa, ilman laatu luokissa on selvästi parantunut. Ei ole enää tunkkaista hajua.”, kertoo Johanna.

Keltatakkinen miesasentaja seisoo rakennuksen ja sen seinälle asennetun Mobair-korvausilmalaiteen ulkoyksikön vieressä. Laite on asennettu isojen ikkunoiden yläpuolelle.

Jouni Lehtisen mukaan Mobair-korvausilmalaitteet kanavoitiin puisten tuuletusluukkujen deaktivoitujen yläosien lävitse, joten asennustyö sujui nopeasti.

Ilmanvaihtolaitteet

Mitsubishi Electric Lossnay- sekä Mobair-ilmanvaihtolaitteet tekevät työ- tai asuintiloista raikkaat ja parantavat sisäilman laatua.

Valikko