Aurinkopaneelit omakotitaloon

Aurinkosähköjärjestelmän asentaminen omakotitaloon on oiva tapa säästää energiakustannuksissa. Samalla tehdään suuri teko puhtaan ympäristön hyväksi. Aurinkopaneeleilla voidaan tuottaa päästötöntä energiaa merkittävä osa omasta kulutuksesta. Kiinteistön ominaisuuksista riippuen aurinkopaneelien tuotanto on tyypillisesti 20 – 60 % kulutuksesta. Rahassa tämä tarkoittaa satasten tai jopa yli tuhannen euron säästöä vuodessa.

Aurinkopaneelipaketti omakotitaloon – sisältö tarkemmin

Mistä aurinkosähköjärjestelmä koostuu? Omakotitaloasujan on hyvä tietää, mitä komponentteja asennukseen kuuluu, kun mietitään aurinkopaneeleiden hankkimista katolle. Scanoffice Premium -aurinkosähköjärjestelmä on täydellinen aurinkopaneelipaketti, joka sisältää kaikki aurinkovoimalan tarvittavat komponentit kokonaistoimituksena. Aurinkopaneelipakettiin kuuluu:

 • Aurinkopaneelit
 • Kattokiinnitysjärjestelmä
 • Invertteri
 • Kaapelit, liittimet ja turvakytkin

Oikein rakennettu aurinkovoimala sisältää myös tuotantolaitteesta kertovat varoitustarrat.

Aurinkopaneelit katolla

Selvitä, montako paneelia tarvitset ja paljonko säästät!

Aurinkopaneelien määrä

Aurinkosähköjärjestelmän koko riippuu yleensä kahdesta tekijästä: katon pinta-alasta ja kodin sähkökuormasta. Aurinkopaneelin mitat ovat noin 1,75 m x 1,1 m. Usein paneeleita asennetaan omakotitaloon 10 – 20 kappaletta. Näin ollen pinta-alaa katolla tarvitaan 20 – 40 m2. Lähes aina tällainen alue katolta löytyy.

Useimmiten aurinkovoimala kannattaa mitoittaa kodin sähkökuorman mukaan. Tyypillisen uudehkon omakotitalon sähkönkulutus auringon paistaessa on 0,5–3 kW. Toki ruoan laittaminen, saunominen ja muut sähköä vievät askareet aiheuttavat kulutuspiikkejä.

Jos sähkön kulutus päivällä on vähäistä, kannattaa valita 10–12 paneelin järjestelmä. Esim. 1 kW sähkökuormaan suhteutettuna 10 paneelin, eli noin 3,7 kWp paneelipaketti saattaa tuntua ylimitoitetulta. Aurinkovoimala tuottaa kuitenkin suurimman osan ajasta osateholla ja tuotantohuiput ovat verrattain lyhyitä. Hyvä nyrkkisääntö on, että puolet aurinkosähköstä syntyy epäsuorasta hajasäteilystä, jonka aikana aurinkovoimalan teho on jopa alle puolet täydestä. Näin ollen yli kolminkertaiselta tuntuva ylimitoitus onkin usein juuri sopiva.

Jos optimaalisen rahallisen tuoton sijaan haluaa painottaa ympäristöarvoja, aurinkovoimalan voi tarkoituksella ylimitoittaa. Näin yhteiskuntamme omavaraisuus paranee ja puhtaan energian määrä maassamme lisääntyy. Oman kulutuksen ylittävä tuotanto ei koskaan mene hukkaan, vaan ylijäämäsähkö siirtyy sähköverkkoon. Aurinkosähkön myynnistä kannattaakin tehdä sopimus sähköyhtiön kanssa. Tällöin yhteiskunnan ja ympäristön kannalta arvokkaalle teolle saa myös rahallisen korvauksen.

Jotta aurinkopaneeleiden hankkiminen olisi mahdollisimman vaivatonta, voi alapuolella olevan laskurin avulla tarkistaa minkälainen aurinkopaneeleiden määrä olisi optimaalinen haluttuun kiinteistöön.

Laske aurinkopaneelien määrä ja hyödyt

  Pyydä ratkaisuehdotus jälleen­myyjiltämme

  Asiantuntevat jälleenmyyjämme auttavat aurinkosähköjärjestelmän hankinnassa ja antavat mielellään lisätietoja. Ota yhteyttä lähimpään jälleenmyyjääsi alla olevalla lomakkeella.

  Aurinkopaneeleiden suuntaus

  Aurinkopaneelit kannattaa asentaa etelänpuoleiselle katolle. Harjakattoisessa omakotitalossa järkevin asennustapa on lappeen suuntainen asennus. Aurinkopaneeleiden optimaalinen kulma Suomessa on noin 40 astetta vaakatasosta laskettuna, mutta jo 10 asteen kulmalla saavutetaan lähes sama tuotantomäärä.

  Aurinkopaneeleita toki voisi kallistaa katolla, mutta tällöin tarvitaan enemmän ja vahvempia telineitä, jotka aiheuttavat kustannuksia. Järkevämpää on hankkia näiden telineiden hinnalla lisää paneeleita. Näin samalla rahalla saadaan enemmän aurinkosähköä.

  Tasakatoilla sen sijaan paneeleita kannattaa kallistaa noin 10–15 astetta. Tällöin paneeli puhdistuu luonnostaan sateen ja jään vaikutuksesta. Aurinkopaneelin tuotanto on myös 10–15 asteen kulmassa parempi kuin vaakatasossa.

  Aurinkopaneelit – toiminta eri ilmansuunnissa

  Aurinkopaneeleita voi järkevästi asentaa käytännössä kaikkiin ilmansuuntiin idän ja lännen välillä. Pohjoiseen paneeleita ei kannata suunnata, koska tällöin tuotantomäärä vähenee selvästi. Jos aurinkopaneelit ovat tulossa omakotitaloon, jossa lappeet ovat itään ja länteen, kannattaa harkita paneeleiden jakamista molemmille lappeille. Näin keskipäivän tuotantohuippu jakaantuu luonnostaan aamulle ja illalle, mikä useimmiten kasvattaa omaan käyttöön jäävän sähkön osuutta. Itä-länsi -asennus ikään kuin madaltaa ja levittää tuotantohuippua, mikä vähentää verkkoon siirtyvän sähkön määrää.

  Aurinkopaneeleille on olemassa myös asennustelineitä, jotka kääntävät paneelia aina auringon suuntaan. Omakotitaloissa tällaiset järjestelmät eivät olet kustannustehokkaita. Aurinkosähköjärjestelmän tuotantomäärä kasvaa parhaiten, kun verrattain helposti rikkoutuvan seurantalaitteiston hinnalla hankkii lisää paneeleita.

  Aurinkovoimala ja lämpöpumppu täydentävät toisiaan

  Jos omakotitalon energiankulutusta halutaan optimoida erityisen paljon, kannattaa aurinkosähköjärjestelmän kaveriksi asentaa lämpöpumppu. Aurinkovoimalan ja esimerkiksi ilma-vesilämpöpumpun yhdistelmällä on mahdollista saavuttaa jopa yli 80 % säästö verrattuna perinteiseen lämmitysjärjestelmään. Säästö perustuu siihen, että aurinkosähköjärjestelmä tuottaa päästöttömästi ja paikallisesti sähköä, jolla lämpöpumppu lämmittää käyttövettä ja koko kiinteistöä. Näin suurin osa käytettävästä energiasta saadaan auringon valosta sekä ilmasta.

  Huippuhyvä yhdistelmä on myös aurinkosähköjärjestelmä ja jäähdyttävä lämpöpumppu. Kun aurinko paistaa, tarvitaan jäähdytystä ja tällöin myös aurinkosähköä on eniten tarjolla. Pienenkin aurinkopaneelipaketin tuottama sähköteho riittää hienosti suuren omakotitalon jäähdyttämiseen, jos käytössä on nykyaikainen lämpöpumppu.

  Scanoffice on Pohjoismaiden suurin toimija alallaan. Meiltä löydät Pohjolan oloihin suunnitellut energiaa säästävät järjestelmät kaikenlaisiin omakotitaloihin. Rakennetaan yhdessä puhtaampi tulevaisuus jälkipolvillemme!

  ZNShine Solar ZXM7 -aurinkopaneelit

  ZNShine Solar ZXM7 -aurinkopaneelit

  Uutuus

  ZNShine Solarin lippulaivatuote, musta kaksipuolinen lasi-lasipaneeli, nyt saatavilla!

  ZNShine Solar ZXM8 -kaksipuolinen aurinkopaneeli

  ZNShine Solar ZXM8 -kaksipuolinen aurinkopaneeli

  Uutuus

  ZNShine Solarin 500 Wp on paras valinta, kun aurinkopaneelilta halutaan suuri teho, tuotantoa myös paneelin takapuolelta sekä ylivoimainen k...

  Hanwha Q.PEAK DUO ML-G9 -aurinkopaneelit

  Hanwha Q.PEAK DUO ML-G9 -aurinkopaneelit

  Uutuus

  Kestävää suorituskykyä huokuvat Hanwha Q CELLS -aurinkopaneelit nyt Scanofficelta!

  Scanoffice Premium -aurinkosähköpaketit

  Scanoffice Premium -aurinkosähköpaketit

  Suosittu

  Scanoffice Premium -paketit sisältävät kaikki aurinkovoimalaan tarvittavat komponentit, kattokiinnikkeitä myöten. Sofar Solarin huippulaaduk...

  Canadian Solar täysin musta HiDM-Black -aurinkopaneeli

  Canadian Solar täysin musta HiDM-Black -aurinkopaneeli

  Suosittu

  Täysin mustat HiDM-Black paneelit ovat näyttävät ja sopivat vaativimpaankin makuun.

  Canadian Solar HiKu -aurinkopaneelit

  Canadian Solar HiKu -aurinkopaneelit

  Uutuus

  Canadian Solarin aurinkopaneelit saapuivat Suomeen. Alan viimeisintä teknologiaa edustavat HiKu-paneelit hyödyntävät nyt uutta half-cut-tekn...

  Nordic Sun – aurinkopaneelien kattokiinnitysjärjestelmät

  Nordic Sun – aurinkopaneelien kattokiinnitysjärjestelmät

  Uutuus

  Nordic Sun® aurinkopaneelien kattokiinnitysjärjestelmät ovat turvallinen valinta suomalaisille katoille. Ne kestävät kovat tuulet ja pakkase...

  Orima Solar – aurinkopaneelien kattokiinnikkeet

  Orima Solar – aurinkopaneelien kattokiinnikkeet

  Orima Solar on suomalainen aurinkopaneelien kattokiinnitysjärjestelmä 30 vuoden takuulla. Mekaanisesti kestävä ja vesiturvallinen kiinnitysj...

  Orima Alfa Heavy Snow Load – Aurinkopaneelien kiinnitysjärjestelmä tasakatolle

  Orima Alfa Heavy Snow Load – Aurinkopaneelien kiinnitysjärjestelmä tasakatolle

  Uutuus

  Orima Alfa Heavy Snow Load -aurinkopaneelien tasakattoteline on erityisesti Pohjolan oloihin suunniteltu paneelien kiinnitysjärjestelmä. Mar...

  Sofar Solar -invertterit

  Sofar Solar -invertterit

  Aurinkosähköjärjestelmiin kuuluvien inverttereiden aatelistoa, Sofar Solar invertteri toimii luotettavana apurina aurinkopaneeleiden tuottam...

  Fronius -invertterit

  Fronius -invertterit

  Laadukkaat Fronius Symo aurinkosähköinvertterit.

  KACO blueplanet -invertterit

  KACO blueplanet -invertterit

  Erityisesti yritysten käyttöön soveltuvat kolmivaiheiset KACO blueplanet -invertterit ovat nyt saatavilla, aina 125 kW:n kokoluokkaan asti....

  Valikko