Aurinkopaneelit omakotitaloon

Aurinkosähköjärjestelmän asentaminen omakotitaloon on oiva tapa säästää energiakustannuksissa. Samalla tehdään suuri teko puhtaan ympäristön hyväksi. Aurinkopaneeleilla voidaan tuottaa päästötöntä energiaa merkittävä osa omasta kulutuksesta. Kiinteistön ominaisuuksista riippuen aurinkopaneeleiden tuotanto on tyypillisesti 20 – 60 % kulutuksesta. Rahassa tämä tarkoittaa satasten tai jopa yli tuhannen euron säästöä vuodessa.

Aurinkopaneelipaketti omakotitaloon – sisältö tarkemmin

Mistä aurinkosähköjärjestelmä koostuu? Omakotitaloasujan on hyvä tietää, mitä komponentteja asennukseen kuuluu, kun mietitään aurinkopaneeleiden hankkimista katolle. Scanoffice Premium aurinkosähköjärjestelmä on täydellinen aurinkopaneelipaketti, joka sisältää kaikki aurinkovoimalan tarvittavat komponentit kokonaistoimituksena. Aurinkopaneelipakettiin kuuluu:

  • Aurinkopaneelit
  • Kattokiinnitysjärjestelmä
  • Invertteri
  • Kaapelit, liittimet ja turvakytkin

Oikein rakennettu aurinkovoimala sisältää myös tuotantolaitteesta kertovat varoitustarrat.

Aurinkopaneelit katolla

Selvitä, montako paneelia tarvitset ja paljonko säästät!

Aurinkopaneeleiden määrä

Aurinkosähköjärjestelmän koko riippuu yleensä kahdesta tekijästä: katon pinta-alasta ja kodin sähkökuormasta. Aurinkopaneelin mitat ovat noin 1,7 m x 1 m. Usein paneeleita asennetaan omakotitaloon 10 – 20 kappaletta. Näin ollen pinta-alaa katolla tarvitaan 20 – 35 m2. Lähes aina tällainen alue katolta löytyy.

Useimmiten aurinkovoimala kannattaa mitoittaa kodin sähkökuorman mukaan. Tyypillisen uudehkon omakotitalon sähkönkulutus auringon paistaessa on 0,5–3 kW. Toki ruoan laittaminen, saunominen ja muut sähköä vievät askareet aiheuttavat kulutuspiikkejä.

Jos sähkön kulutus päivällä on vähäistä, kannattaa valita 10–12 paneelin järjestelmä. Esim. 1 kW sähkökuormaan suhteutettuna 10 paneelin, eli noin 3 kWp paneelipaketti saattaa tuntua ylimitoitetulta. Aurinkovoimala tuottaa kuitenkin suurimman osan ajasta osateholla ja tuotantohuiput ovat verrattain lyhyitä. Hyvä nyrkkisääntö on, että puolet aurinkosähköstä syntyy epäsuorasta hajasäteilystä, jonka aikana aurinkovoimalan teho on jopa alle puolet täydestä. Näin ollen kolminkertaiselta tuntuva ylimitoitus onkin usein juuri sopiva.

Jos optimaalisen rahallisen tuoton sijaan haluaa painottaa ympäristöarvoja, aurinkovoimalan voi tarkoituksella ylimitoittaa. Näin yhteiskuntamme omavaraisuus paranee ja puhtaan energian määrä maassamme lisääntyy. Oman kulutuksen ylittävä tuotanto ei koskaan mene hukkaan, vaan ylijäämäsähkö siirtyy sähköverkkoon. Aurinkosähkön myynnistä kannattaakin tehdä sopimus sähköyhtiön kanssa. Tällöin yhteiskunnan ja ympäristön kannalta arvokkaalle teolle saa myös rahallisen korvauksen.

Jotta aurinkopaneeleiden hankkiminen olisi mahdollisimman vaivatonta, voi alapuolella olevan laskurin avulla tarkistaa minkälainen aurinkopaneeleiden määrä olisi optimaalinen haluttuun kiinteistöön.

Laske aurinkopaneelien määrä ja hyödyt

Jätä yhteydenottopyyntö

Aurinkopaneeleiden suuntaus

Aurinkopaneelit kannattaa asentaa etelänpuoleiselle katolle. Harjakattoisessa omakotitalossa järkevin asennustapa on lappeen suuntainen asennus. Aurinkopaneeleiden optimaalinen kulma Suomessa on noin 40 astetta vaakatasosta laskettuna, mutta jo 10 asteen kulmalla saavutetaan lähes sama tuotantomäärä.

Aurinkopaneeleita toki voisi kallistaa katolla, mutta tällöin tarvitaan enemmän ja vahvempia telineitä, jotka aiheuttavat kustannuksia. Järkevämpää on hankkia näiden telineiden hinnalla lisää paneeleita. Näin samalla rahalla saadaan enemmän aurinkosähköä.

Tasakatoilla sen sijaan paneeleita kannattaa kallistaa noin 10–15 astetta. Tällöin paneeli puhdistuu luonnostaan sateen ja jään vaikutuksesta. Aurinkopaneelin tuotanto on myös 10–15 asteen kulmassa parempi kuin vaakatasossa.

Aurinkopaneeleiden toiminta eri ilmansuunnissa

Aurinkopaneeleita voi järkevästi asentaa käytännössä kaikkiin ilmansuuntiin idän ja lännen välillä. Pohjoiseen paneeleita ei kannata suunnata, koska tällöin tuotantomäärä vähenee selvästi. Jos aurinkopaneelit ovat tulossa omakotitaloon, jossa lappeet ovat itään ja länteen, kannattaa harkita paneeleiden jakamista molemmille lappeille. Näin keskipäivän tuotantohuippu jakaantuu luonnostaan aamulle ja illalle, mikä useimmiten kasvattaa omaan käyttöön jäävän sähkön osuutta. Itä-länsi -asennus ikään kuin madaltaa ja levittää tuotantohuippua, mikä vähentää verkkoon siirtyvän sähkön määrää.

Aurinkopaneeleille on olemassa myös asennustelineitä, jotka kääntävät paneelia aina auringon suuntaan. Omakotitaloissa tällaiset järjestelmät eivät olet kustannustehokkaita. Aurinkosähköjärjestelmän tuotantomäärä kasvaa parhaiten, kun verrattain helposti rikkoutuvan seurantalaitteiston hinnalla hankkii lisää paneeleita.

Aurinkovoimala ja lämpöpumppu täydentävät toisiaan

Jos omakotitalon energiankulutusta halutaan optimoida erityisen paljon, kannattaa aurinkosähköjärjestelmän kaveriksi asentaa lämpöpumppu. Aurinkovoimalan ja esimerkiksi ilma-vesilämpöpumpun yhdistelmällä on mahdollista saavuttaa jopa yli 80 % säästö verrattuna perinteiseen lämmitysjärjestelmään. Säästö perustuu siihen, että aurinkosähköjärjestelmä tuottaa päästöttömästi ja paikallisesti sähköä, jolla lämpöpumppu lämmittää käyttövettä ja koko kiinteistöä. Näin suurin osa käytettävästä energiasta saadaan auringon valosta sekä ilmasta.

Huippuhyvä yhdistelmä on myös aurinkosähköjärjestelmä ja jäähdyttävä lämpöpumppu. Kun aurinko paistaa, tarvitaan jäähdytystä ja tällöin myös aurinkosähköä on eniten tarjolla. Pienenkin aurinkovoimalan tuottama sähköteho riittää hienosti suuren omakotitalon jäähdyttämiseen, jos käytössä on nykyaikainen lämpöpumppu.

Scanoffice on Pohjoismaiden suurin toimija alallaan. Meiltä löytyvät Pohjolan oloihin suunnitellut energiaa säästävät järjestelmät kaikenlaisiin omakotitaloihin. Rakennetaan yhdessä puhtaampi tulevaisuus jälkipolvillemme!

Scanoffice Premium Sofar -paketit

Scanoffice Premium Sofar -paketit

Suosittu

Scanoffice Premium aurinkosähköpaketit sisältävät kaikki aurinkovoimalaan tarvittavat komponentit, kattokiinnikkeitä myöten. Sofar Solarin h...

Canadian Solar täysin musta HiDM-Black -aurinkopaneeli

Canadian Solar täysin musta HiDM-Black -aurinkopaneeli

Suosittu

Täysin mustat HiDM-Black paneelit ovat näyttävät ja sopivat vaativimpaankin makuun.

Canadian Solar KuPower -aurinkopaneelit

Canadian Solar KuPower -aurinkopaneelit

Uutuus

Canadian Solarin aurinkopaneelit saapuivat Suomeen. Alan viimeisintä teknologiaa edustavat KuPower-paneelit hyödyntävät nyt uutta half-cut-t...

ZNShine Solar ZXM6 -aurinkopaneelit

ZNShine Solar ZXM6 -aurinkopaneelit

Uutuus

ZNShine Solarin lippulaivatuote, musta lasi-lasipaneeli, nyt saatavilla!

ZNShine Solar ZXP6 -aurinkopaneelit

ZNShine Solar ZXP6 -aurinkopaneelit

Uutuus

Kestävät ja laadukkaat ZNShine Solarin tuplalasi-aurinkopaneelit 30 vuoden tuotantotakuulla!

Orima Solar – aurinkopaneelien kattokiinnikkeet

Orima Solar – aurinkopaneelien kattokiinnikkeet

Orima Solar on suomalainen aurinkopaneelien kattokiinnitysjärjestelmä 30 vuoden takuulla. Mekaanisesti kestävä ja vesiturvallinen kiinnitysj...

Orima Alfa Heavy Snow Load – Aurinkopaneelien kiinnitysjärjestelmä tasakatolle

Orima Alfa Heavy Snow Load – Aurinkopaneelien kiinnitysjärjestelmä tasakatolle

Uutuus

Orima Alfa Heavy Snow Load -aurinkopaneelien tasakattoteline on erityisesti Pohjolan oloihin suunniteltu paneelien kiinnitysjärjestelmä. Mar...

Sofar Solar -invertterit

Sofar Solar -invertterit

Aurinkosähköjärjestelmiin kuuluvien inverttereiden aatelistoa, Sofar Solar invertteri toimii luotettavana apurina aurinkopaneeleiden tuottam...

Fronius -invertterit

Fronius -invertterit

Laadukkaat Fronius Symo aurinkosähköinvertterit.

KACO blueplanet -invertterit

KACO blueplanet -invertterit

Erityisesti yritysten käyttöön soveltuvat kolmivaiheiset KACO blueplanet -invertterit ovat nyt saatavilla, aina 125 kW:n kokoluokkaan asti....

Valikko