Aurinkopaneelit omakotitaloon

Aurinkopaneelit tuottavat omakotitalossa päästötöntä energiaa tyypillisesti 20–60 prosenttia kulutuksesta. Rahassa tämä tarkoittaa satasten tai jopa yli tuhannen euron säästöä vuodessa. Samalla tehdään suuri teko puhtaan ympäristön hyväksi.

Aurinkopaneelipaketti omakotitaloon

Mistä aurinkopaneelipaketti koostuu? Omakotitaloasujan on hyvä tietää, mitä komponentteja asennukseen kuuluu, kun mietitään aurinkopaneeleiden hankkimista katolle. Scanoffice Premium -aurinkosähköjärjestelmä on täydellinen aurinkopaneelipaketti, joka sisältää kaikki aurinkovoimalan tarvittavat komponentit kokonaistoimituksena:

 • Aurinkopaneelit
 • Kattokiinnitysjärjestelmä
 • Invertteri
 • Kaapelit, liittimet ja turvakytkin.

Oikein rakennettu aurinkovoimala sisältää myös tuotantolaitteesta kertovat varoitustarrat.

Aurinkopaneelit katolla

Selvitä, montako paneelia tarvitset ja paljonko säästät!

Aurinkopaneelien määrä

Aurinkosähköjärjestelmän kokoon vaikuttavat katon pinta-ala ja kodin sähkönkulutus.

Katon pinta-ala

Aurinkopaneelin mitat ovat noin 1,75 m x 1,1 m. Usein paneeleita asennetaan omakotitaloon 10–20 kappaletta. Näin ollen pinta-alaa katolla tarvitaan 20–40 neliömetriä. Lähes aina tällainen alue katolta löytyy.

Kodin sähkönkulutus

Kiinteistön ominaisuuksista riippuen aurinkopaneelien tuotanto on tyypillisesti 20–60 prosenttia kulutuksesta. Rahassa tämä tarkoittaa satasten tai jopa yli tuhannen euron säästöä vuodessa.

Useimmiten aurinkovoimala kannattaa mitoittaa kodin sähkönkulutuksen mukaan. Tyypillisen uudehkon omakotitalon sähkönkulutus auringon paistaessa on 0,5–3 kW. Toki ruoan laittaminen, saunominen ja muut sähköä vievät askareet aiheuttavat kulutuspiikkejä.

Jos sähkönkulutus on päivällä vähäistä, kannattaa valita 10–12 paneelin järjestelmä. Esimerkiksi 1 kW:n sähkökuormaan suhteutettuna 10 paneelin, eli noin 3,7 kWp:n paneelipaketti saattaa tuntua ylimitoitetulta. Aurinkovoimala tuottaa kuitenkin suurimman osan ajasta osateholla ja tuotantohuiput ovat verrattain lyhyitä.

Hyvä muistisääntö on, että puolet aurinkosähköstä syntyy epäsuorasta hajasäteilystä, jonka aikana aurinkovoimalan teho on jopa alle puolet täydestä. Näin ollen yli kolminkertaiselta tuntuva ylimitoitus onkin usein juuri sopiva.

Aurinkosähkön myynti verkkoon

Jos optimaalisen rahallisen tuoton sijaan haluaa painottaa ympäristöarvoja, aurinkovoimalan voi tarkoituksella ylimitoittaa. Näin yhteiskuntamme omavaraisuus paranee ja puhtaan energian määrä maassamme lisääntyy.

Oman kulutuksen ylittävä tuotanto ei koskaan mene hukkaan, vaan ylijäämäsähkö siirtyy sähköverkkoon. Aurinkosähkön myynnistä kannattaakin tehdä sopimus sähköyhtiön kanssa. Tällöin yhteiskunnan ja ympäristön kannalta arvokkaalle teolle saa myös rahallisen korvauksen.

Jotta aurinkopaneeleiden hankkiminen olisi mahdollisimman vaivatonta, voit tarkistaa alapuolella olevan laskurin avulla, minkälainen aurinkopaneeleiden määrä olisi optimaalinen kiinteistöösi.

Laske aurinkopaneelien määrä ja hyödyt

  Pyydä ratkaisuehdotus jälleen­myyjiltämme

  Asiantuntevat jälleenmyyjämme auttavat aurinkosähköjärjestelmän hankinnassa ja antavat mielellään lisätietoja. Ota yhteyttä lähimpään jälleenmyyjääsi alla olevalla lomakkeella.

  Aurinkopaneeleiden suuntaus

  Aurinkopaneelit kannattaa asentaa etelänpuoleiselle katolle. Harjakattoisessa omakotitalossa järkevin asennustapa on lappeen suuntainen asennus.

  Aurinkopaneeleiden optimaalinen kulma Suomessa on noin 40 astetta vaakatasosta laskettuna, mutta jo 10 asteen kulmalla saavutetaan lähes sama tuotantomäärä.

  Aurinkopaneeleita toki voisi kallistaa katolla, mutta tällöin tarvitaan enemmän ja vahvempia telineitä, jotka aiheuttavat kustannuksia. Järkevämpää on hankkia näiden telineiden hinnalla lisää paneeleita. Näin samalla rahalla saadaan enemmän aurinkosähköä.

  Aurinkopaneelin asennuskulma tasakatolla

  Tasakatolla paneeleita kannattaa kallistaa noin 10–15 astetta. Tällöin  aurinkopaneelin tuottaa paremmin sähköä kuin vaakatasossa ja paneeli puhdistuu luonnostaan sateen ja jään vaikutuksesta.

  Aurinkopaneelit – toiminta eri ilmansuunnissa

  Aurinkopaneeleita voi järkevästi asentaa käytännössä kaikkiin ilmansuuntiin idän ja lännen välillä. Pohjoiseen paneeleita ei kannata suunnata, koska tällöin tuotantomäärä vähenee selvästi.

  Jos aurinkopaneelit ovat tulossa omakotitaloon, jossa lappeet ovat itään ja länteen, kannattaa harkita paneeleiden jakamista molemmille lappeille. Näin keskipäivän tuotantohuippu jakaantuu luonnostaan aamulle ja illalle, mikä useimmiten kasvattaa omaan käyttöön jäävän sähkön osuutta. Itä-länsi -asennus ikään kuin madaltaa ja levittää tuotantohuippua, mikä vähentää verkkoon siirtyvän sähkön määrää.

  Aurinkopaneeleille on olemassa myös asennustelineitä, jotka kääntävät paneelia aina auringon suuntaan. Omakotitaloissa tällaiset järjestelmät eivät olet kustannustehokkaita. Aurinkosähköjärjestelmän tuotantomäärä kasvaa parhaiten, kun verrattain helposti rikkoutuvan seurantalaitteiston hinnalla hankkii lisää paneeleita.

  Aurinkovoimala ja lämpöpumppu täydentävät toisiaan

  Jos omakotitalon energiankulutusta halutaan optimoida erityisen paljon, kannattaa aurinkosähköjärjestelmän kaveriksi asentaa lämpöpumppu. Aurinkovoimalan ja esimerkiksi ilma-vesilämpöpumpun yhdistelmällä on mahdollista saavuttaa jopa yli 80 prosentin säästö verrattuna perinteiseen lämmitysjärjestelmään. Säästö perustuu siihen, että aurinkosähköjärjestelmä tuottaa päästöttömästi ja paikallisesti sähköä, jolla lämpöpumppu lämmittää käyttövettä ja koko kiinteistöä. Näin suurin osa käytettävästä energiasta saadaan auringon valosta sekä ilmasta.

  Huippuhyvä yhdistelmä on myös aurinkosähköjärjestelmä ja jäähdyttävä lämpöpumppu. Kun aurinko paistaa, tarvitaan jäähdytystä ja tällöin myös aurinkosähköä on eniten tarjolla. Pienenkin aurinkopaneelipaketin tuottama sähköteho riittää hienosti suuren omakotitalon jäähdyttämiseen, jos käytössä on nykyaikainen lämpöpumppu.

  Kun vain paras on kyllin hyvää

  Scanoffice on Pohjoismaiden suurin toimija alallaan. Meiltä löydät Pohjolan oloihin suunnitellut energiaa säästävät järjestelmät kaikenlaisiin omakotitaloihin. Rakennetaan yhdessä puhtaampi tulevaisuus jälkipolvillemme!

  Hyundai HiE -aurinkopaneelit

  Hyundai HiE -aurinkopaneelit

  Uutuus

  Hyundai HiE -aurinkopaneeli – Täysin musta uutuus nyt Scanoffice Solarilta!

  ZNShine Solar ZXM7 -aurinkopaneelit

  ZNShine Solar ZXM7 -aurinkopaneelit

  Uutuus

  ZNShine Solarin lippulaivatuote, musta kaksipuolinen lasi-lasipaneeli, nyt saatavilla!

  Canadian Solar HiKu -aurinkopaneelit

  Canadian Solar HiKu -aurinkopaneelit

  Uutuus

  Canadian Solarin aurinkopaneelit saapuivat Suomeen. Alan viimeisintä teknologiaa edustavat HiKu-paneelit hyödyntävät nyt uutta half-cut-tekn...

  Hanwha Q.PEAK DUO ML-G11 -aurinkopaneelit

  Hanwha Q.PEAK DUO ML-G11 -aurinkopaneelit

  Kestävää suorituskykyä huokuvat Hanwha Q CELLS -aurinkopaneelit nyt Scanofficelta!

  ZNShine Solar -kaksipuolinen aurinkopaneeli

  ZNShine Solar -kaksipuolinen aurinkopaneeli

  Uutuus

  ZNShine Solarin 545 Wp on paras valinta, kun aurinkopaneelilta halutaan suuri teho, tuotantoa myös paneelin takapuolelta sekä ylivoimainen k...

  Scanoffice Premium -aurinkosähköpaketit

  Scanoffice Premium -aurinkosähköpaketit

  Suosittu

  Scanoffice Premium -paketit sisältävät kaikki aurinkovoimalaan tarvittavat komponentit, kattokiinnikkeitä myöten. Sofar Solarin huippulaaduk...

  Nordic Sun – aurinkopaneelin kiinnikkeet

  Nordic Sun – aurinkopaneelin kiinnikkeet

  Uutuus

  Nordic Sun® aurinkopaneelien kattokiinnitysjärjestelmät ovat turvallinen valinta suomalaisille katoille. Ne kestävät kovat tuulet ja pakkase...

  Orima Solar – aurinkopaneelien kattokiinnikkeet

  Orima Solar – aurinkopaneelien kattokiinnikkeet

  Orima Solar on suomalainen aurinkopaneelien kattokiinnitysjärjestelmä 30 vuoden takuulla. Mekaanisesti kestävä ja vesiturvallinen kiinnitysj...

  Esdec FlatFix Wave® Plus – Aurinkopaneelin kiinnikkeet tasakatoille

  Esdec FlatFix Wave® Plus – Aurinkopaneelin kiinnikkeet tasakatoille

  Uutuus

  Odotettu uutuus: Pohjolan lumikuormat kestävät aurinkopaneelin kiinnikkeet erityisesti isoille tasakatoille, myös yli 2 metriä pitkille auri...

  Orima Alfa Heavy Snow Load – Aurinkopaneelien kiinnitysjärjestelmä tasakatolle

  Orima Alfa Heavy Snow Load – Aurinkopaneelien kiinnitysjärjestelmä tasakatolle

  Orima Alfa Heavy Snow Load -aurinkopaneelien tasakattoteline on erityisesti Pohjolan oloihin suunniteltu paneelien kiinnitysjärjestelmä. Mar...

  Sofar Solar -invertterit

  Sofar Solar -invertterit

  Aurinkosähköjärjestelmiin kuuluvien inverttereiden aatelistoa, Sofar Solar invertteri toimii luotettavana apurina aurinkopaneeleiden tuottam...

  Aurinkopaneelin akku Sofar Solar – sähkövarasto ja hybridi-invertteri

  Aurinkopaneelin akku Sofar Solar – sähkövarasto ja hybridi-invertteri

  Aurinkopaneelin akku lisää energiaomavaraisuutta. Sähkövaraston avulla voit varastoida päiväsaikaan tuottamasi aurinkosähkön vuorokauden pim...

  Fronius -invertterit

  Fronius -invertterit

  Laadukkaat Fronius Symo aurinkosähköinvertterit.

  KACO blueplanet -invertterit

  KACO blueplanet -invertterit

  Erityisesti yritysten käyttöön soveltuvat kolmivaiheiset KACO blueplanet -invertterit ovat nyt saatavilla, aina 125 kW:n kokoluokkaan asti....

  Palomieskytkin Santon

  Palomieskytkin Santon

  Santonin palomieskytkin tarjoaa ratkaisun. Se katkaisee tasavirran aurinkopaneelien läheltä ja luo turvallisemmat olosuhteen pelastushenkilö...

  Valikko