Rauman kaupunki investoi oppilaiden ja opettajien hengitysilmaan

asennuskohde-referenssi-koulu-sisäilma-hengitysilma-Mobair-tuloilmalaitteet

Mobairin tuloimalaitteiden tuotekehitys alkoi 1990-luvun alussa. Motiivina tuotteen syntyyn toimi idean isän, LVI-suunnittelija Juha Tourusen mukaan tarve ratkaista raikkaan tuloilman hallittu saanti oleskelutiloihin, viihtyvyydestä tinkimättä.

Tuloilma on raikkainta kun se tuodaan suodatettuna suoraan ulkoseinän läpi esimerkiksi makuuhuoneeseen tai luokkahuoneeseen. Kesäaikaan tästä ei aiheudu viihtyvyyteen vaikuttavia ongelmia, mutta talvella tämä vaihtoehto ei tule kyseeseen. Kylmä veto ja sen aiheuttama lattiapintojen jäähtyminen johtaa poikkeuksetta korvausilmaventtiilien rajoittamiseen tai pahimmassa tapauksessa niiden tukkimiseen. Tämän seurauksena korvausilman tuloreitti muuttuu sinne, mistä rakennus eniten vuotaa eli esimerkiksi kellaritiloihin, välikattoon tai seinän ja lattian liitoskohtiin. Näitä reittejä käyttävä korvausilma voi olla jo valmiiksi hyvinkin epäpuhdasta.

Raumalla sijaitsevaan Syvärauman kouluun asennettiin kesällä 2012 Mobair 2075 tuloilmalaitteet. Kohde on tyypillinen koneellisella poistoilmalla varustettu koulu. Luokkatilan hiilidioksiditason nousu vaikuttaa oppilaiden jaksamiseen ja tekee monille lapsuudesta tutun välituntituulettamisen välttämättömäksi. Talvikaudella ikkunoiden kautta tuulettaminen on energiahukkaa pahimmillaan. Syvärauman koululla myös terveysviranomaiset vaativat sisäilmanlaadun välitöntä parantamista.

Pietari Erko laitteet asentaneesta LVI-Helin Oy:stä mainitseekin, että vastaan tulee usein kohteita, joihin isompi lämmön talteenotolla varustettu ilmanvaihtoremontti ei ole realistinen vaihtoehto kiinteistön elinkaaren, tilakysymyksen tai kustannusten takia. Hän näkee Mobair tuotteet erinomaisena ratkaisuna IV-urakoitsijan työkalupakissa. Elinkaarensa loppupuolellakin olevan kiinteistön sisäilmanlaatua kannattaa aina parantaa Mobair-tuotteilla.

Rauman kaupungin talotoimen LVI-yksikön päällikkö Toni Suursoho toteaa, että sisäilmalaaturemontin tulokset Syvärauman koulussa selviävät lopullisesti vasta syyslukukauden 2012 ehtiessä pidemmälle ja pakkastalven koittaessa. ”Investointina Mobair 2075 -tuloimalaitteet olivat kuitenkin murto-osa verrattuna vaihtoehtona olleeseen täydelliseen ilmanvaihtoremonttiin”, toteaa Suursoho tyytyväisenä. ”Ja mikä tärkeintä, pystyimme toteuttamaan remontin muutamassa työpäivässä päätöksen synnyttyä.”

Mobair tuloilmalaitteita on toimitettu useisiin vastaavanlaisiin kohteisiin Suomessa jo lähes 20 vuoden ajan, joten jatkossa varmasti Raumallakin sekä oppilaat että opettajat viihtyvät työpaikallaan paremmin.

Lue lisää: http://www.scanoffice.fi/tuotteet/tuoteryhmat/ilmanvaihtolaitteet/mobair...