Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön jäätyminen

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö sijoitetaan aina ulos, jossa se saa vapaasti kierrättää ulkoilmaa lävitseen. Ulkoyksikköä ei tule sijoittaa esim. talon kellaritilaan tai välikattotilaan.

Mikäli laitteen ulkoyksikkö sijoitetaan suojakotelon sisälle, tulee suojakotelon olla Scanoffice Oy:n hyväksymä, jotta laitteen toiminta voidaan taata. Jos kotelo on suunniteltu väärin ja ilma ei esimerkiksi pääse kunnolla poistumaan kotelosta se saattaa aiheuttaa toimintahäiriöitä ja nämä vikatilanteet eivät ole laitevikoja eivätkä maahantuojan takuun piirissä.

Ulkoyksikön huurtuminen

Lämpöpumpun ollessa lämmitystoiminnolla, kylmäaineen kiertoprosessi luovuttaa kylmäaineeseen (lämmönsiirtoaineeseen) sidotun lämpöenergian laitteiston sisäyksiköltä sisäilmaan. Vastaavasti kun kylmäaine höyrystyy ulkoyksikössä, se sitoo ulkoilman lämpöenergiaa itseensä, jolloinulkoyksikön (lamelli)pinnat kylmenevät.

Ulkoilmassa on aina kosteutta, joka joutuessaan kosketukseen kylmän pinnan kanssa, pyrkii jäätymään. Tämä ilmiö esiintyy korostuneesti ulkoilman lämpötilan ollessa nollan asteen tienoilla.

Ulkoyksikön pinnalla tämä näkyy useimmiten valkoisena kuurana.

Tämä on täysin normaalia ja se kertoo laitteen toimivan juuri odotetulla tavalla. Laitteen automatiikka käy sulattamassa huurun pois aika ajoin.

Laitteen ulkoyksikön alle kerääntyy talven mittaan sulatusveden johdosta pieni jääkeko, joka on niin ikään täysin normaalia. Tämä voidaan haluttaessa poistaa manuaalisesti maasta tai laitteen alle voidaan asentaa esim. Scanofficen sulatusvedenohjain, jolla sulatusvesi saadaan ohjattua kauemmaksi rakennuksen seinästä.

ilmalämpöpumpun-ulkoyksikön-jäätyminen
Kuvassa: Ulkoyksikön huurtuminen.

Ulkoyksikön jäätyminen päädystä ja/tai pohjan reunoista

Talvisään ollessa pitkään kosteaa ja lämpötilan vaihdellessa nollan molemmin puolin, voi myös jäätä muodostua jossain määrin laitteen pohjan reunoihin sekä laitteen toiseen (vasempaan) päätyyn.

Myös tuiskulunta saattaa kiinnittyä ulkoyksikön pintaan.

Tämäkin on täysin normaalia eikä sillä ole vaikutusta laitteen toimintaan. Tarvittaessa laitteiston ulkoyksikkö voidaan sulattaa säätämällä laite toimimaan jäähdytystoiminnalla n. 30 min. ajan. Tällöin ulkoyksikön kenno lämpenee ja sulattaa jäätä ja lunta pois.

Laitteen ulkoyksikön alle kerääntyvälle sulatusvedelle pätee sama ohjeistus kuin edellä.

ulkoyksikön-jäätyminen-pakkasella-päädystä-ja-tai-pohjan-reunoista
Kuvassa: Ulkoyksikön jäätyminen päädystä ja/tai pohjan reunoista.

Ulkoyksikön jäätyminen kauttaaltaan

Joskus, talven ollessa poikkeuksellisen kostea ja kylmä samanaikaisesti sekä myös äärimmäisissä lumiolosuhteissa, saattaa ulkoyksikkö jäätyä kauttaaltaan ja tämä jään muodostuminen esiintyy muutaman sentin paksuisena jääkerroksena kauttaaltaan laitteen lamellipintojen päällä.

Tämäkään ei ole ”vaarallista” ja tällaisessa tapauksessa ulkoyksikkö yksinkertaisesti sulatetaan.

Helpoin ja nopein tapa sulattaa ulkoyksikkö on valuttaa jään päälle kuumaa (ei kuitenkaan polttavan kuumaa) vettä. Tällä toimenpiteellä jää poistuu pinnoilta vahingoittamatta ulkoyksikköä millään tavalla. On tärkeätä, että jäätä ei ryhdytä hakkaamaan pois taltalla, ruuvimeisselillä tms. teräaseella.

Ulkoyksikköä ei ole suunniteltu kestämään teräviä iskuja eikä kovia tärähtelyjä.

Ennen minkäänlaisia sulatustoimenpiteitä tulee laitteen virta kytkeä pois päältä turvakytkimeltä.

Laitteen ulkoyksikön alle muodostuu normaalia enemmän sulatusveden aiheuttamaa jääkekoa. Voit poistaa jääkeon muutaman kerran talvessa maasta manuaalisesti tai esim. asettamalla ulkoyksikön alle leveä matalahko astia, joka tyhjennetään tarpeen mukaan.

ulkoyksikön-jäätyminen-pakkasella
Kuvassa: Ulkoyksikön jäätyminen kauttaaltaan.