Ilmavesilämpöpumpun mitoitus.

Ilmavesilämpöpumpun mitoitus – mitä oikeaan mitoitukseen tarvitaan?

Ilmavesilämpöpumpun mitoitus onnistuu parhaiten, kun sen lähtökohtana ovat oikeat, toteutuneet luvut vanhan järjestelmän vuotuisesta öljyn ja sähkön kulutuksesta tai uudiskohteessa mahdollisimman tarkka arvio lämmitystehon tarpeesta.

Mitä ilmavesilämpöpumpun mitoitukseen tarvitaan?

Ilma-vesilämpöpumppu mitoitetaan selvittämällä talon tarkka energiankulutus tai uudiskohteessa lämmitystehon tarve. Mitoittajalla on hyvä olla käytössään nämä tiedot:

  • Vanhat kulutuslukemat: öljyn ja sähkön yhteiskulutus
  • Arvio muiden energialähteiden käytöstä (esim. paljonko takassa on poltettu puita)
  • Talon maantieteellinen sijainti
  • Talon ikä, koko ja kunto
  • Lämmitysverkko: lattialämmitys tai patterilämmitys
  • Tieto talon kaikista lämmönlähteistä
  • Talon asukkaiden määrä (eli paljonko lämmintä käyttövettä kuluu)
  • Talon pääsulakekoko.

Vanhat kulutuslukemat mitoituksen lähtökohtana

Talon vanhat öljyn ja sähkön kulutuslukemat ovat hyvä mitoituksen lähtökohta. Jos talossa on esimerkiksi suorasähkö-käyttövesivaraaja ja öljy lämmityskäytössä, pitää molempien kulutus ottaa huomioon.

Talon ikä ja koko vaikuttavat mitoitukseen

Talon ikä kertoo mitoittajalle rakennuksen energiatehokkuudesta, eli siitä, kuinka paljon energiaa neliötä tai kuutiota kohden talon lämpimänä pitämiseen tarvitaan. Rakennuksen ikä ja tehdyt energiatehokkuutta parantavat remontit antavat mitoittajalle suuntaa, millainen lämmitysenergian kulutus kohteessa tulisi olla. Näin vanhoja lämmityskuluja voidaan arvioida siinä valossa, että jokin lämmönlähde on unohtunut laskea mukaan.

Kun rakennuksen ikä on tiedossa, osataan varautua paremmin tietyille aikakausille ominaisiin ratkaisuihin: onko rakennuksessa esimerkiksi patteriverkosto ja kuinka tehokkaasti se toimii. Joissakin rakennuksissa voi myös olla lämpimän käyttöveden kierto, jolla lämmitetään pesuhuoneen lattiaa tai niin kutsuttua “rättipatteria” pesutiloissa. Tällainen ratkaisu vaikuttaa oleellisesti toteutuksen suunnitteluun.

Talon koko vaikuttaa myös energiankulutukseen. Suuren talon lämmittämiseen tarvitaan enemmän energiaa kuin pienen.

Maantieteellinen sijainti määrittää lämmitystehon tarpeen

Yksi mitoituksen lähtökohdista on myös maantieteellinen sijainti. Suomi on jaettu eri mitoitusvyöhykkeisiin, joille on määritelty vuoden keskilämpötila ja mitoituksen perusteena oleva pakkasraja. Nämä arvot perustuvat tilastotietoihin.

Pohjoisessa on usein kylmempi kuin etelässä. Tästä syystä samanlaiseen kohteeseen mitoitettaisiin pohjoisessa enemmän lämmitystehoa kuin etelässä. Pohjoiseen valitaan usein myös parhaiten kovissa pakkaskeleissä lämmittäviä laitteita, sillä pakkaspäiviä on enemmän.

Lämmitysverkon tilanne: patteri- vai lattialämmitys?

Patterien tyyppi ja ikä vaikuttavat ilmavesilämpöpumpun mitoitukseen: on hyvä selvittää, onko mahdollista käyttää normaaleja lämpötiloja, vai pitäisikö vaihtaa osa pattereista uusiin.

Ulkoyksiköiden tehontuotossa on eroa myös lämmitysverkoston vaatimien lämpötilojen mukaan. Korkeampia lämpötiloja tuottamaan tarvitaan tehokas ulkoyksikkö. Jos rakennuksen mitoitustehon puolesta oltaisiin miettimässä valintaa kahden eri ulkoyksikön välillä, tehdään valinta usein lämmönjakoverkon mukaan. Lattialämpökohteeseen riittää pienempitehoinen ulkoyksikkö ja patterikohteeseen valitaan tehokkaampi ulkoyksikkö.

Talossa voi olla myös tilanne, että lämmönjakoverkko on toteutettu osittain pattereilla ja osittain lattialämmityspiireinä. Tällaisessa tilanteessa Mitsubishi Electricin ilmavesilämpöpumppuihin saa lisävarusteen, jonka avulla lämmityspiirit voidaan jakaa kahteen eri lämpöisenä ohjattavaan osaan: esimerkiksi korkea lämpötila patteriverkostoon ja matala lämpötila kylpyhuonetilojen lattialämmitykseen.

Kaikki lämmönlähteet vaikuttavat kulutukseen

Talon vuotuista lämmitysenergian kulutusta laskettaessa pitää huomioida kaikkien talossa olevien lämmönlähteiden, kuten öljyn, sähkön, puun ja ilmalämpöpumpun vaikutus kulutukseen.

Lisälämpöä kovilla pakkasilla

Ilmavesilämpöpumpun teho heikkenee, kun lähestytään 25 pakkasastetta. Tällöin sen rinnalle tarvitaan lisälämpöä. Lisälämpönä käytetään usein ilmavesilämpöpumpun sisäyksikön omia sähkövastuksia.

Jotkin lämpöpumppujärjestelmät tuottavat jopa puolet lämpötehosta sähkövastuksella, jolloin säästöt jäävät pienemmiksi. Mitsubishi Electric Ecodan R32 -ilmavesilämpöpumpussa oleva uuden sukupolven Zubadan-tekniikka mahdollistaa nopeamman ja tehokkaamman lämmityksen: lämpöpumppu lämmittää taloa kompressorilla vielä 28 pakkasasteessa.

Joissakin kiinteistöissä voidaan säilyttää öljylämmitysjärjestelmä ja asentaa ilma-vesilämpöpumppu siihen rinnalle.

Myös puukattila voidaan tarvittaessa säilyttää ilmavesilämpöpumpun rinnalla. Näin saadaan selvää säästöä ja lisäksi mukavaa hyötyliikuntaa puuklapien tekemisestä.

Miksi valita Mitsubishi Electric -ilmavesilämpöpumppu?

  • Kustannustehokkaat, ympäristöystävälliset ja energiaa säästävät laitteet
  • Suuri lämpöteho myös pakkasilla
  • Mukavan tasainen sisälämpötila ainutlaatuisen sisälämpötilaohjauksen ansiosta
  • Helppo ja nopea asennus Avaimet käteen -periaatteella
  • Voidaan asentaa olemassa olevan lämmitysjärjestelmän rinnalle
  • Pitkä tuotekehitys ja korkea laatu
  • Kattava ja pitkä takuu
  • Edistynyt teknologia
  • Lisävarusteen avulla helppokäyttöinen etäohjaus ilman käyttömaksuja
  • Varaosat ja huoltopalvelut saatavilla laitteesi koko elinkaaren ajan
  • Valmistettu Mitsubishi Electricin omilla tehtailla Skotlannissa ja Japanissa.
  • Valmis automatiikka kahden eri lämmityspiirin ohjaukseen
  • Saatavilla myös 300 litran käyttövesivaraajalla
  • Markkinajohtaja yli 15 vuoden kokemuksella.

Anna asiantuntijan mitoittaa

Ammattitaitoiset jälleenmyyjämme auttavat sinua ilma-vesilämpöpumpun mitoituksessa. Koulutamme jälleenmyyjämme ja annamme tarvittaessa taustatukea parhaan mahdollisen ratkaisun löytämiseksi.