Paras ilma-vesilämpöpumppu – Näin valitset oikein

Ilma-vesilämpöpumppua hankittaessa kannattaa perustellisesti miettiä, minkälainen asennuskohde on ja mitä sillä tavoitellaan: halutaanko ilma-vesilämpöpumppu asentaa nykyisen lämmitysjärjestelmän rinnalle esimerkiksi öljylämmityksen kanssa (hybridilämmitys), vai koko lämmitysjärjestelmän lämmön ja käyttöveden tuottamiseen?

Parhaan ilma-vesilämpöpumpun valinta

Ilma-vesilämpöpumppu ottaa lämmitysenergiaa ulkoilmasta ja siirtää sen vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Ilma-vesilämpöpumppu hyödyntää samaa tekniikkaa kuin perinteiset ilmalämpöpumput, ja sen perimmäinen tarkoitus on energiakustannusten säästäminen taloudessa, samalla ympäristöä säästäen.

Ilma-vesilämpöpumppu on oiva valinta öljylämmityksen rinnalle, mikäli öljykattilalla on vielä teknistä käyttöikää jäljellä ja halutaan käyttää öljyn rinnalla uusiutuvaa energiaa.

Mitä suurempi on lämmitettävä pinta-ala ja mitä korkeampi on lämmitysenergian kulutus, sitä suuremmalla syyllä ilma-vesilämpöpumpun hankinta on kannattavaa.

Ilma-vesilämpöpumpulla säästät jopa yli puolet energiakuluista

Ilma-vesilämpöpumpun asentaminen öljylämmityksen rinnalle tai koko järjestelmän kattavaksi lämmitysjärjestelmäksi on todellakin näin energiatehokasta. Sen voi myös vahvistaa lukuiset referenssikohteemme, joissa on laskettu vuotuiset säästöt ilma-vesilämpöpumpun asennuksen jälkeen. Euromääräisesti voidaan puhua 50 prosentin säästöistä vuositasolla.

Mikäli pohdit valintaa ilma-vesilämpöpumpun ja maalämpöpumpun välillä, voit ottaa huomioon seuraavat seikat: ilma-vesilämpöpumpun hankintahinta on pienempi ja asennus on mahdollinen, mikäli kaivoja ja keruupiirejä ei ole mahdollista tai ei haluta rakentaa.

Ilma-vesilämpöpumppu uusiin ja vanhoihin taloihin

Lämpöpumppu soveltuu useisiin uudisrakennuskohteisiin sekä saneerauskohteisiin. Ilma-vesilämpöpumppu sopii rakennuksen pääasialliseksi lämmönlähteeksi, toisin kuin esimerkiksi ilmalämpöpumppu, jonka tarkoitus on olla nykyisen lämmitysjärjestelmän rinnalla.

Ilma-vesilämpöpumpun tehokkuus näkyy parhaimmillaan -7 °C:n ja -15 °C:n ulkolämpötilassa, jolloin lämmitystehon tarve on suurimmillaan ja säästöt energialaskussa näkyvät parhaiten. Markkinoilla olevia ilma-vesilämpöpumppuja kannattaa kuitenkin tarkastella tarkkaan rakennukseen sopivaksi.

Tietyt ilma-vesilämpöpumput tuottavat esimerkiksi 50 prosenttia lämpötehosta sähkövastuksella. Toiset lämpöpumput voivat tuottaa koko talon tarvitseman lämmön lämpöpumpulla.

Ole tarkkana valitessasi ilma-vesilämpöpumppua

Kun valitset sopivaa lämpöpumppua, on perusteltua pyytää yritykseltä tietoa laitteen lämpötehosta esimerkiksi – 7 °C:n asteen pakkasilla. Mikäli yritys ei ilmoita laitteen lämpötehoa näillä pakkaslukemilla, on syytä kyseenalaistaa laitteen tehokkuus. Se voi olla merkki siitä, että myyjä yrittää piilottaa asiakkaaltaan jotain tietoa.

Laitteen tuoma lämpökerroin (COP) on myös tärkeä tieto kovemmilla pakkasilla. Mitä suurempi COP -kerroin on, sitä suuremman säästön laite tuottaa omistajalleen kovina pakkaspäivillä. Tällöin ei lämmitetä sähkövastuksen avulla, vaan ilma-vesilämpöpumpun kompressorilla.

Valikko