Ilmanvaihtolaitteet, koulu, Pori

Mobair-ilmanvaihtolaitteilla lisäaikaa koululle Porissa

Porin koulu on esimerkki vuosien takaa kohteestamme, jossa Mobair-korvausilmalaitteilla parannettiin sisäilman laatua elinkaarensa loppupuolella olevassa kiinteistössä.

Mobair 2080 (2075) -korvausilmalaite/-sisäilmanpuhdistin asennetaan nykyisin useimmiten koneellisen tulo-/poistoilmanvaihdon rinnalle tasaamaan paine-eroa. Näin haitallisia rakennevuotoja, jotka kuljettavat rakenteiden/maaperän toksiinit sisäilmaan, ei pääse muodostumaan.

Nyt kun Mobairit ovat olleet käytössä kaksi viikkoa, ilman laatu luokissa on selvästi parantunut. Ei ole enää tunkkaista hajua.
Johanna Siitari, rehtori

Eroon kosteusvaurioista johtuvasta sisäilmaoireilusta

Porissa 1986 käyttöön otetun Kaarisillan yhtenäiskoulussa oli ollut laaja-alaista sisäilmaoireilua ikkunoiden vaihdon jälkeen. Koulun ilmanvaihtoratkaisu oli koneellinen poistoilma, eikä korvausilman saannista ollut ikkunavaihtojen yhteydessä huolehdittu. Tällöin osa korvausilmasta tuli rakenteiden läpi.

Huonokuntoinen koulurakennus oli jo päätetty purkaa ja rakentaa tilalle uusi nykyisen koulun viereen. Uusi rakennus valmistui vuonna 2016.

Porin kaupungin LVI-Insinöörin ja sisäilmatyöryhmän puheenjohtajan Jouni Lehtisen mukaan kosteusvaurioista johtuvaa sisäilmaoireilua oli pyritty estämään rakenteita tiivistämällä ja alapohjaa alipaineistamalla. Tehdyt toimenpiteet eivät olleet riittänee.

Syyslukukauden 2014 alkaessa tilanne muuttui niin pahaksi, että lisää työkaluja tarvittiin, tai väistötiloihin siirtyminen olisi edessä.

Hallittu korvausilma poisti tunkkaisen hajun

Yhteisessä neuvonpidossa Scanofficen paikallisen jälleenmyyjän, Porin Putkirakentajien, kanssa päädyttiin huolehtimaan hallitun korvausilman saamisesta. Näin alipaineen vähentyessä myös mikrobeja levittävät vuotoilmamäärät vähenevät.

Välittömästi päätöksen jälkeen tehtiin malliluokka, johon asennettiin kotimaiset kiertoilmalla ja vastuksella lämmittävät sekä suodattavat Mobair 2075 -korvausilmalaitteet. Samassa yhteydessä rakenteille tehtiin lisätiivistyksiä ja alapohjan alipaineistusta parannettiin.

Malliluokasta säädettiin ilmamäärät ja mitattiin painesuhteet. Toimenpiteiden tehokkuus varmennettiin savukokeiden avulla. Ratkaisu todettiin toimivaksi, ja päätös Mobair-korvausilmalaitteiden asentamisesta kaikkiin työskentelytiloihin oli helppo tehdä.

“Mobair-korvausilmalaitteet kanavoitiin puisten tuuletusluukkujen deaktivoitujen yläosien lävitse, joten asennustyö sujui nopeasti, muutamassa viikossa”, asentaja Jouni Lehtinen (kuvassa alapuolella) kertoo.

Koulun rehtori Johanna Siitarin mukaan viihtyvyys parani välittömästi.

”Nyt kun Mobairit ovat olleet käytössä kaksi viikkoa, ilman laatu luokissa on selvästi parantunut. Ei ole enää tunkkaista hajua”, kertoo Johanna.

 

Projekti pähkinänkuoressa
Paikkakunta Pori
Kohde Koulurakennus, Kaarisillan yhteinäiskoulu
Myynti ja asennus Porin putkirakentajat

Kuvia kohteista

Ilmanvaihtolaitteet

Mitsubishi Electric Lossnay-mini-ilmanvaihtolaitteet ja kotimaiset Mobair-korvausilmaventtiilit tekevät työ- tai asuintiloista raikkaat ja parantavat sisäilman laatua.

Valikko
Valikko