Valkoinen mitsubishi electric ilmalämpöpumpun sisäyksikkö korkean huoneen seinällä. Huoneessa on korkeat ikkunat joista näkyy kesäinen sää.

Ilmalämpöpumppujen vertailu kannattaa tehdä huolella

Ilmalämpöpumppuja on hyvä vertailla, sillä niissä on merkittäviä eroja. On kuitenkin syytä olla tarkkana, koska kaikki luvut eivät ole suoraan vertailtavissa. Valmistajat voivat testata laitteitaan keskenään hyvin erilaisissa olosuhteissa. Myös eri valmistajien tavassa ilmoittaa tehoja ja äänitasoja on eroja.

Ilmalämpöpumppujen vertailu edellyttää puolueettomia testejä

Tarkista, että ilmalämpöpumput on testattu tarkoituksenmukaisissa olosuhteissa ja niissä on käytetty vertailukelpoisia testistandardeja. Esimerkiksi VTT:n ilmalämpöpumppuvertailussa on käytetty testistandardia, jolla laitteiden ominaisuudet voidaan mitata puolueettomasti.

Mitä pitää ottaa huomioon ilmalämpöpumppujen vertailussa?

Ilmalämpöpumppujen vertailussa kannattaa tarkistaa ainakin nämä asiat:

  • Ilmalämpöpumpun toiminta pakkasella
  • Ilmalämpöpumpun hyötysuhde
  • Ilmalämpöpumpun äänitaso
  • Ilmalämpöpumpun ympäristöystävällisyys
  • Huoltoa helpottavat toiminnot
  • Maahantuojan myöntämä takuu ja takuun kattavuus.

SCOP on koko vuoden hyötysuhde

SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) eli lämmityskauden lämpökerroin antaa suuntaa koko vuoden hyötysuhteesta. Esimerkiksi SCOP-arvo 4,5 kertoo sen, että ilmalämpöpumppu tuottaa keskimäärin 4,5 kertaa kuluttamansa sähköenergian verran lämpöenergiaa.

On huomattava, että SCOP riippuu siitä, minkä ilmastoalueen lämmityskaudelle se ilmoitetaan. Ilmastoalueen voi tarkistaa energiamerkissä olevasta kartasta.

Suomessa SCOP-arvo ilmoitetaan yleensä keskimääräisen lämmityskauden mukaan. Esimerkiksi Mitsubishi Electric LN25-mallin ilmalämpöpumpun energiamerkki (ks. kuva) osoittaa, että laitteen SCOP keskikylmässä ilmastossa (vihreäsininen väri kartassa) on 5,2.

SCOP-arvoon vaikuttaa oleellisesti myös laskennassa käytetty lämmityksen mitoituskuorma (Pdesignh). Lämmityksen mitoituskuorma ilmoitetaan energiamerkin kW-rivillä. Esimerkkinä olevan LN25-mallin energiamerkissä keskimääräisen lämmityskauden mitoituskuorma on 3,2 kW. Lämmityksen mitoituskuorma kertoo siitä kuinka suuri määrä ilmalämpöpumpusta saadaan lämpöä, eli toisin sanoen minkä kokoinen laite on kyseessä. Eri ilmalämpöpumppujen SCOP-arvoja ei voi verrata keskenään jos lämmityksen mitoituskuorma on eri.

Oletko ostamassa ilmalämpöpumppua? Varmista, että sen teho pysyy myös pakkasella!

Ilmalämpöpumpun ääni

Äänitehotaso standardiolosuhteissa (energiamerkissä oleva luku) ilmoittaa, paljonko laitteesta tulee kaiken kaikkiaan ääntä. Tämä on eri asia kuin äänenpainetaso, joka kertoo, miltä ääni kuulostaa esimerkiksi yhden tai kolmen metrin päässä. Tarkista, mitä arvoja ja olosuhteita ilmoitetaan, jotta voit vertailla lukuja keskenään.

Ilmalämpöpumpun tehokkuus on verrannollinen sisäyksikön läpi kulkevaan ilmamäärään.

Laadukkaammissa ilmalämpöpumpuissa on kiinnitetty huomiota sisäyksikön lämmönluovutuspintojen kokoon ja ilmanohjaimien muotoiluun. Suurempien sisäyksikön ilma-aukkojen läpi voidaan puhaltaa suurempi määrä ilmaa niin, että ilman virtausnopeus ei kasva liikaa ja äänitaso pysyy alhaisena.

Ilmalämpöpumpun ympäristöystävällisyys

Ilmalämpöpumppu kuluttaa vähemmän energiaa kuin sähkö- tai öljylämmitys. Mitä suuremman osan talon lämmöntarpeesta lämpöpumppu pystyy tuottamaan hyvällä hyötysuhteella, sitä ympäristöystävällisempi investointi se on.

Uusimmat ilmalämpöpumput käyttävät vähemmän ja aikaisempaa huomattavasti ympäristöystävällisempää R32-kylmäainetta. Uuden kylmäaineen lämmityspotentiaali GWP (Global warming potential) on alle kolmasosa aiempien kylmäaineiden GWP-arvoista.

Pienemmän kylmäainemäärän ja GWP:n ansiosta uudella R32-kylmäaineella varustetun lämpöpumpun ympäristövaikutukset voivat helposti olla jopa yli 75 prosenttia vanhempia kylmäainetta käyttäviä laitteita pienempiä.

Puhtaanapitoa helpottavat ominaisuudet

Laadukkaimmissa ilmalämpöpumpuissa on lisäominaisuuksia, jotka vähentävät laitteen puhtaanapidon ja huollon tarvetta.

Plasmasuodatin (ionisaattori) puhdistaa ja raikastaa ilmaa tuhoamalla epäpuhtauksia, bakteereja ja viruksia. Markkinoilla on hyvin eritasoisia ionisaattoreita, joten on hyvä tarkistaa, että ilmalämpöpumpun valmistaja on kehittänyt ionisaattoreita useamman vuoden ajan.

Ilmalämpöpumpuissa voi olla myös pinnoitteita, jotka hylkivät likaa. Esimerkiksi Mitsubishi Electricin LN-mallissa on tällainen pinnoite kennossa, ilmakanavassa ja puhallinrummussa.

Maahantuojan myöntämä takuu

Tarkista, että ilmalämpöpumpun maahantuoja antaa laitteelle kunnon takuun. On hyvä varmistaa myös, että laitteeseen on saatavissa varaosia. Jos ilmalämpöpumpun maahantuojasta ei ole tietoa, varaosien saatavuudesta ei ole varmuutta. Voit joutua vaihtamaan koko laitteen, kun yksi pieni osa menee rikki.

Scanoffice tarjoaa esimerkiksi maahantuomilleen Mitsubishi Electric LN-, FT-, ja AP-ilmalämpöpumpuille kolmen vuoden täystakuun sekä viiden vuoden materiaalitakuun kompressorille.

Scanoffice Group järjestää jälleenmyyjilleen huolto- ja asennuskoulutuksia. Koulutuksien lisäksi asennus- ja huoltoliikkeiden tukena toimii laaja Scanofficen asiantuntijajoukko.

Ilmalämpöpumppujen hintavertailu

Eri merkkien ja mallien eri ominaisuuksissa voi olla suuriakin eroja. Korkeampi hinta selittyy yleensä paremmilla ominaisuuksilla ja paremmalla suorituskyvyllä, mutta aina hintakaan ei kerro kaikkea.

Hankintaturvatuote.

Hankintaturvatuote-merkintä takaa Scanofficen maahantuomien ilmalämpöpumppujen kestävyyden ja varaosien saatavuuden

Mitsubishi Electricin virallinen maahantuoja Scanoffice Oy takaa, että sen maahantuomat ilmalämpöpumput kestävät käyttöä Pohjolan olosuhteissa.

Jokainen Hankintaturvatuote testataan ennen sen ottamista myyntiohjelmaan. Näin varmistetaan tuotteen korkea laatu ja sen sopivuus Suomen oloihin.

Kun uudet mallit saapuvat valmistajilta, Scanofficen tekniikkaosasto tekee niille sarjan testejä. Ensin laitteet koekäytetään omassa kylmälaboratoriossamme Espoossa.

Omassa kylmälaboratoriossamme voidaan hallita kosteusolosuhteita ja lämpötilaa lähestulkoon -40°C:een asti. Uusille malleille tehtävässä testauksessa olosuhteet vaihtelevat rajusti simuloiden todellisia Pohjolan oloja. Tämän jälkeen laitteet asennetaan kenttäkartoitukseen varattuun testitaloon, jossa käyttäytymistä tarkkaillaan kolmen kuukauden ajan.

Testaamme jokaisen Hankintaturva-tuotteen, ennen kuin otamme sen myyntiohjelmaan. Näin varmistamme, että tuote on korkealaatuinen ja sopii Suomen oloihin.

 

Laadunvarmistusohjelmaamme kuuluvat myös tärkeimpien tuoteuutuuksien testiohjelmat VTT:n testilaboratoriossa Espoon Otaniemessä (ks. esim. VTT:n testiraportit – Ilmalämpöpumppuvertailu).

Hankintaturvatuotteille myönnetyt takuut ovat 1984 toimintansa aloittaneen Scanoffice Oy:n takuulupauksia. Yleisestä käsityksestä poiketen, alan valmistajat harvoin myöntävät itse takuita tuotteilleen, vaan takuulupaukset ovat lähes aina maahantuojan antamia.

Laitteita huoltavat koulutetut ja ammattitaitoiset jälleenmyyjät.