Maalämpöpumppu - Puhdas tapa lämmittää kotisi

Maalämpöpumppu – erinomaisen fiksu valinta

Aurinko lämmittää maaperää niin tehokkaasti, että maahan varastoitunut lämpöenergia riittää vaivattomasti lämmittämään asuntosi läpi koko kylmän Suomen talven. Tämän luonnon oman, puhtaan energian saat tehokkaasti hyödynnettyä Mitsubishi Electric -maalämpöpumpullasi.

Apua maalämpöpumpun hankintaan?

Mitsubishi Electric Geodan – se parempi maalämpöpumppu

Mitsubishi Electric Geodan – se parempi maalämpöpumppu

Uutuus

Tervetuloa Geodan! Uusinta Mitsubishi Electricin teknologiaa hyödyntävä Geodan on erityisesti Pohjoismaiden markkinoita varten suunniteltu m...

Maalämpöpumpun toimintaperiaate

Maalämpöpumppu käyttää hyväkseen auringon säteilyä sekä maapallon ytimen hehkua tuottaakseen päästötöntä lämpöenergiaa rakennuksen ja käyttöveden lämmittämiseen. Aurinkolämpöenergia sitoutuu maaperään, ja toimii oivana lämpövarastona talven kovillakin pakkasilla. Lämmön talteenotto tapahtuu maahan porattavalla lämmönkeruuputkistolla sekä maalämpöpumpulla, joka jakaa vesikiertoisen patterijärjestelmän tai lattialämmityksen avulla lämmön rakennukseen.

Useimmiten maalämpöpumpun lämmönkeruuputkisto asennetaan syvälle kallioperään porattuun lämpökaivoon. Maalämpöpumppu on erinomainen valinta lämmitysmuodoksi sijoituksen maksaessa itsensä takaisin pikaisesti suhteessa laitteen käyttöikään. Maalämpöpumppu tulee näin huomattavasti kustannustehokkaammaksi lämmitysmuodoksi kuin esimerkiksi öljy- tai sähkölämmitys.

Etsi jälleenmyyjä

tai

   Yhteydenottopyyntö   Invertterimaalämpöpumppu on pitkäaikainen sijoitus

   Käyttökustannuksiltaan edullinen maalämpöpumppu elää pitkän iän, jopa yli 20 vuotta. Usein syy maalämpöpumppujen ennenaikaisiin huolto- ja korjaustarpeisiin liittyy vanhaan On/Off teknologiaan. On/Off teknologia perustuu siihen, että maalämpöpumpun kompressori käynnistyy aina maksimiteholla. Kun lämmitystarve on pieni, saattaa esiintyä kompressoria rasittavia lyhyitä käyntijaksoja. Mitsubishi Electricin invertteritekniikalla maalämpöpumppu pystyy säätämään kompressorin käyntitehoa tarpeen mukaan, mikä pidentää huomattavasti kompressorin elinikää.

   Mistä maalämpöpumpun hinta muodostuu

   Maalämpöpumppu sijoituksena on kannattava asuin- ja liikekiinteistöissä ympäri Suomea.  Mikäli maalämpöpumpun hankinta rahoitetaan lainalla, on useimmiten lyhennys- ja korkokustannukset pienemmät kuin säästöt lämmityskustannuksissa. Maalämpöpumppu alkaa siis maksamaan itseään takaisin myös rahoitusta käyttäessä ensimmäisestä päivästä lähtien.

   On hyvä huomioida, että kotitalousvähennystä voidaan käyttää hyväksi lähestulkoon jokaisessa maalämpöpumpun asennukseen liittyvissä työvaiheissa. Esimerkiksi lämpökaivon poraus, vanhan järjestelmän purkaminen sekä uuden maalämpöjärjestelmän asentaminen ovat kaikki vähennyskelpoisia töitä. Mikäli kotitaloudessa on kaksi veronmaksajaa, vähennyksen määrä on 4800 euroa (2019).

   Maalämpöpumpun hintaa miettiessä on hyvä ottaa huomioon rakennuksen lämmitysenergian ja lämmitystehon tarve. Hinta muodostuu lämpökaivon poraamisesta, itse maalämpöpumpusta, joissakin tapauksissa puskurivaraajasta ja erillisestä käyttöveden varaajasta, sekä asennustyöstä tarvikkeineen.

   Maalämpökaivon poraus

   Maalämpöpumpun asentamisen hinnasta iso osa koostuu lämpökaivon porauksesta. Lämpökaivoa poratessa täytyy huomioida, minkälaiseen maaperään tontti sijoittuu. Yleisin vaihtoehto on porata reikä kallioperään, ja täten suorittaa lämmönkeruu kallioperään sitoutuneesta lämpöenergiasta. Porauksen hinta määräytyy useimmiten energiakaivojen määrästä ja syvyysvaatimuksesta. Avaintekijä porauksen hintaa laskettaessa on myös se, miten paksu maakerros on kallioperän päällä, sillä maakerroksen poraus maksaa nyrkkisäännöin noin kaksi kertaa enemmän kuin kallioperän poraaminen. Suomessa maaperän paksuus useimmiten ei nosta maalämpöpumpun energiakaivojen poraushintaa huomattavasti, sillä kallioperä on lähes kaikkialla lähellä maan pintaa.

   Vaihtoehtoisesti, mikäli tontilla on vesistöä, voidaan maalämpöpumpun lämmönkeruupiiri sijoittaa veteen, keräten lämpöenergiaa, joka on sitoutunut vesistöön. Mikäli tontti on riittävän suuri, on mahdollista sijoittaa keruupiiri noin 1-2 metrin syvyyteen vaakatasoon esimerkiksi pellolle. Maalämpöpumpun lämmönkeruupiirin poraamiseen vaadittavat lupa-asiat hoituvat ammattitaitoisten jälleenmyyjiemme kautta.

   Maalämpöpumpun asennus

   Maalämpöpumpun sisäyksikön asennus riippuu usein siitä, mitä elementtejä – jos mitään nykyisestä olemassa olevasta lämmitysjärjestelmästä käytetään rakennuksen lämmitykseen. Yleisimpiä vaihtoehtoja ovat vanhan lämmitysjärjestelmän täydellinen purku ja uuden maalämpöpumpun sekä käyttövesivaraajan asentaminen rakennukseen tai uuden maalämpöpumpun ja käyttövesivaraajan kytkeminen olemassa olevaan lämmitysjärjestelmään

   4000 euroa avustusta öljylämmityksen korvaamisesta maalämpöpumpulla

   Valtio tukee öljylämmityksestä luopumista. Avustusta myönnetään pientalon öljylämmitysjärjestelmän poistamiseen sekä öljylämmitysjärjestelmän korvaamiseen toisella lämmitysjärjestelmällä, kuten maalämpöpumpulla.

   Vaihtaessasi talosi lämmitysjärjestelmän maalämpöpumppuun, voit saada 4000 euroa avustusta.

   Lue lisää ja katso tarkemmat ohjeet avustuksen hakemiseksi.

   Avustus asuinrakennuksen öljylämmityksestä luopumiseksi

   Soveltuuko maalämpöpumppu viilennykseen ja jäähdytykseen?

   Lämpiminä kesäkausina lämpökaivoa voidaan käyttää viilennykseen maaviileän avulla. Jäähdyttämistä varten tarvitaan puhallinkonvektori, joka voidaan asentaa esimerkiksi sisäkattoon tai seinälle.

   Huoneilma kiertää puhallinkonvektorin lämmönsiirtimen läpi samalla kuin maaperästä saapuva viileä lämmönkeruuneste kulkee konvektorin kautta takaisin kallioperään. Tämä viileä lämmönkeruuneste siirtyy puhaltimen avulla huoneilmaan raikkaan viileänä.

   Maalämpöpumpun käyttö viilennykseen vaatii puhallinkonvektorin, erillisen kiertovesipumpun ja eristetyn putkiston, joka huolehtii lämmönkeruunesteen kierrosta puhallinkonvektoriin ja siitä takaisin maaperässä sijaitsevaan lämmönkeruupiiriin. Jäähdytys toimii siis täysin kallioperän viileyden avulla, mikä tekee jäähdytyksestä varsinkin ympäristöystävällistä ja energiatehokasta. Jäähdyttäminen myös edesauttaa kallioperän elpymistä seuraavaa lämmityskautta varten.

   Maalämpöpumpun huolto

   Oikein asennettu maalämpöpumppu on pitkälti huoltovapaa, mutta laitteen käyttöiän ollessa pitkä tulisi maalämpöpumppua huoltaa muutaman vuoden välein. Huoltokustannukset ovat äärimmäisen pienet ottaen huomioon, miten huoltaminen voi vaikuttaa laitteen energiatehokkuuden sekä käyttöiän pitenemiseen. Kun rakennuksen tehdään asennus- tai muutostöitä, on hyvä huomioida mutasihdin tarkastaminen lian varalta, kun maalämpöpumppu on ollut toiminnassa hetken ajan töiden valmistuttua.

   Valikko
   Valikko