Ilmalämpöpumppuvertailu ja testaus
Ilmalämpöpumppujen oikeanlainen testaaminen on merkittävästi vaikeampaa kuin ymmärretään. Suomessa vertailutestejä on teettänyt esimerkiksi TM Rakennusmaailma-lehti Maa- ja Elintarviketalouden tutkimuskeskuksessa Vihdissä. Testin “paras” laitteisto valitaan vaihtuvien pisteytysjärjestelmien perusteella.
Tällaiset vertailutestit on usein toteutettu varsin puutteellisella ymmärryksellä ja kehnoissa testiolosuhteissa ja usein näiden testien pohjalta tehdyt päätelmät ovat johtaneet kyseenalaisiin vertailutuloksiin.
Scanoffice Oy on vuonna 2007 luonut yhdessä VTT:n kanssa Espoon Otaniemessä sijaitsevassa testilaboratoriossa suoritettavan täysin vertailukelpoisen testistandardin, jolla mitataan puolueettomasti laitteiden ominaisuudet. Tämän tuloksena on vuosien varrella syntynyt useita kymmeniä testiraportteja.
Faktaa lämpöpumppujen toiminnasta
Suomessa rakennusten lämmityskausi alkaa noin + 12 ~ + 15 C° ulkolämpötilassa ja laitteen tulee lämmittää vielä – 30 C° pakkasilla antaen hyvää hyötysuhdetta. Olennaista on, minkälaisen säästön laite antaa koko lämmityskaudella.
Laitteen tuottaman energiasäästön kannalta oleellista on sen tuottama lämpökerroin (COP-arvo) sekä lämpöpumpun tuottama lampöteho.
Luonnollisesti myös laitteen ulkonäkö, äänitaso, vedottomuus ja tekninen rakenne (kestävyys) ovat tärkeitä kriteerejä lämpöpumpun valinnassa.
Ilmalämpöpumput pakkasella
Mitsubishi Electric ja Gree ilmalämpöpumppuja ei tule sammuttaa kovillakaan pakkasilla. Äärimmäisillä pakkasilla valitaan mahdollisimman pieni puhallusteho, jotta sisäyksikön kenno on mahdollisimman lämmin eikä puhallusilma viilennä sisäyksikön kennoa. Mikäli ilmalämpöpumppu on kuitenkin sammutettuna kovilla pakkasilla, suosittelemme odottamaan ulkolämpötilan lämpenemistä yli -20 asteen ennen laitteen uudelleen käynnistämistä.