Ilmalämpöpumppuvertailu ja testaus
Ilmalämpöpumppujen testaaminen ja ilmalämpöpumppuvertailu on huomattavasti vaikeampaa kuin ymmärretään. Suomessa vertailutestejä teettää esimerkiksi TM Rakennusmaailma-lehti Maa- ja Elintarviketalouden tutkimuskeskuksessa Vihdissä. Erilaisilla pisteytysjärjestelmillä testatuista laitteista valitaan “paras”.
Valitettavasti nämä vertailutestit ovat tähän asti suoritettu varsin puutteellisella ymmärryksellä ja usein näiden testien pohjalta tehdyt päätelmät ovat johtaneet kyseenalaisiin vertailutuloksiin. Saadaksemme vertailukelpoista informaatiota olemme testauttaneet VTT:llä useita Suomen markkinoilla myytäviä ilmalämpöpumppuja.
Faktaa lämpöpumppujen toiminnasta
Lämpökertoimen (COP-arvo) ilmoittaminen EN14511 standardin mukaisesti +7 C°:n ulkolämpötilassa ei juurikaan kerro laitteen tehokkuudesta Pohjolan ilmasto-olosuhteissa.
Jotkut laitteet ovat testauksien perusteella suunniteltu antamaan paras lämpökerroin (COP-arvo) + 7 C° lämpötilassa mutta alhaisemmissa ulkolämpötiloissa laitteen tuottama hyötysuhde romahtaa. Suomessa rakennusten lämmityskausi alkaa noin + 12 ~ + 15 C°:ssa ja laitteen tulee toimia ja lämmittää vielä – 25 ~ – 30 C°:n pakkasilla. Olennaista on, minkälaisen energian säästön laite antaa koko lämmityskaudella.
Laitteen tuottaman energiasäästön kannalta oleellista on sen tuottama lämpökerroin (COP-arvo) sekä lämpöpumpun tuottama lampöteho.
Luonnollisesti myös laitteen ulkonäkö, äänitaso ja vedottomuus ovat tärkeitä kriteerejä lämpöpumpun valinnassa.
Ilmalämpöpumput pakkasella
Mitsubishi Electric ja Gree ilmalämpöpumppuja ei tarvitse sammuttaa kovillakaan pakkasilla! Ääriolosuhteissa valitaan mahdollisimman pieni puhallusteho, jotta sisäyksikön kenno on mahdollisimman lämmin eikä puhallusilma viilennä kennoa. Mikäli ilmalämpöpumppu on kuitenkin sammutettu, olisi hyvä odottaa ulkoilman lämpenemistä alle -20 °C:een ja vasta lauhemman ilman oltua pari päivää käynnistää ilmalämpöpumppu.